Odpowiedzialność za skuteczność działania i fitotoksyczność środka ochrony roślin stosowanego w uprawach małoobszarowych ponosi wyłącznie jego użytkownik

Uprawa Zwalczane choroby Maksymalna / zalecana dawka środka dla jednorazowego zastosowania Termin stosowania Liczba zabiegów
Rośliny szkółkarskie sadownicze Zaraza ogniowa 0,75 l/ha środek stosować zapobiegawczo od fazy zielonego pąka do końca fazy kwitnienia (BBCH 56-69). 5
co najmniej 7 dni
Truskawka uprawiana pod osłonami Szara pleśń, mączniak prawdziwy truskawki 1,0 l/ha pierwszy zabieg wykonać tuż przed kwitnieniem, następne zabiegi wykonywać do fazy początku okresu spoczynku – widoczne młode liście o mniejszej blaszce i krótszym ogonku (BBCH49 – 92) 7
co 7 – 10 dni
Pomidor uprawiany pod osłonami Bakteryjna cętkowatość pomidora 1,5 l/ha środek stosować od fazy pierwszego liścia do końca fazy dojrzewania owoców i nasion (BBCH 10-89). Pierwszy zabieg wykonać zapobiegawczo, przed infekcją, w warunkach sprzyjających rozwojowi choroby 7
co 7 – 10 dni
Pomidor uprawiany w szklarni Mączniak prawdziwy pomidora, szara pleśń 3,9 l/ha pierwszy zabieg wykonać przed infekcją, w warunkach sprzyjających rozwojowi choroby, od fazy pierwszego liścia do końca fazy dojrzewania owoców i nasion (BBCH 10-89) 7
co najmniej 7 dni
Oberżyna, papryka uprawiane w szklarni Mączniak prawdziwy pomidora, szara pleśń 3,9 l/ha pierwszy zabieg wykonać przed infekcją, w warunkach sprzyjających rozwojowi choroby, od fazy gdy widoczny jest pierwszy pąk kwiatowy do końca fazy pełnej dojrzałości owoców BBCH 51 – 89) 7
co najmniej 7 dni
Ogórek uprawiany w szklarni Mączniak prawdziwy dyniowatych, szara pleśń 3,9 l/ha pierwszy zabieg wykonać przed infekcją, w warunkach sprzyjających rozwojowi choroby, od fazy gdy na pędzie głównym widoczny jest zawiązek pierwszego pąka kwiatowego na wydłużonej szypułce do końca pełnej dojrzałości owoców (BBCH 51 – 89) 7
co najmniej 7 dni
Cukinia, dynia uprawiane w polu i pod osłonami Mączniak prawdziwy dyniowatych 0,75 l/ha pierwszy zabieg wykonać przed infekcją, w warunkach sprzyjających rozwojowi choroby, od fazy gdy na pędzie głównym widoczny jest zawiązek pierwszego pąka kwiatowego na wydłużonej szypułce do końca pełnej dojrzałości owoców (BBCH 51 – 89) 6
co 5 – 7 dni
Sałata liściowa, sałata główkowa uprawiane w szklarni Mączniak rzekomy sałaty 2,0 l/ha pierwszy zabieg wykonać przed infekcją, w warunkach sprzyjających rozwojowi choroby, od fazy 3 liści do końca fazy osiągnięcia typowej masy liści (sałata liściowa)/do końca fazy osiągnięcia typowej wielkości, kształtu i twardości główki (BBCH 13 – 49) 6
co 7 – 10 dni